Bisque van garnalen

Een klassieker.
Een klassieker die een beetje werk vraagt.
Een klassieker die lekker is om zo af en toe eens klaar te maken en te eten.

Vorige week toonde de chef tijdens de kookles zijn versie en vandaag maakte ik mijn versie met wat de koelkast te bieden had.

Wat mij bijzonder gelukkig maakte vandaag waren de opmerkingen van zoonlief!
"Mama, het ruikt hier zo goed!" (Dit tijdens het aanstoven de garnaalkoppen)
"Mama, het ziet niet uit, maar het ruikt echt wel lekker!" (Dit tijdens het zeven van de soep)

Ingrediënten:

  • 500 g garnaalkoppen
  • 2 ajuinen
  • 3 selderstengels
  • 1 dikke wortel
  • 1 halve kleine courgette
  • 1 halve venkel
  • Volgens de chef nog knolselder en gepelde tomaten
  • Volgens mijn koelkast nog 250 g Parijse champignons
  • 1 serieuze geut cognac
  • Volgens de chef 1 serieuze geut Noilly Prat, maar dat had ik niet in huis
  • 1 blikje tomatenpuree
  • Kippenbouillon
  • Thijm, Laurier, Salie, Rozemarijn, Knofloof, Peper, Zout, Cayennepeper
  • Olijfolie
  • Koude boter
  • Grijze garnalen
  • Bieslook


Recept:

  • Bak de garnaalkoppen aan in de olijfolie en laat goed aanbakken, zonder dat het zwart wordt op de bodem van je pot. Het zijn immers de aanbaksels die een geweldige smaak afgeven.
  • Blus met Cognac. Je aanbaksels komen goed los. Laat de alcohol volledig verdampen.
  • Voeg de brunoise van groentjes toe, de tomatenpuree en laat weer aanbakken.
  • Voeg de kruiden toe.
  • Blus met kippenbouillon. Weeral komen hier de aanbaksels los.
  • Laat een 20-tal minuten sudderen.
  • Mix alles tot een gladde massa. Ja alles, ook de garnaalkoppen! Ik gebruik hiervoor mijn Thermomix. De chef zei dat het ook met een blender of een staafmixer kan.
  • Zeef alles en voeg indien je de bisque te dik vind nog wat kippenbouillon toe. Kruid eventueel nog bij.
  • Voeg een paar klontjes zeer koude boter toe om het een extraatje te geven.
  • Leg wat garnalen in een kommetje of kopje en overgiet met bisque.
  • Je kunt steeds afwerken met een lepel opgeklopte room.



Reacties

Populaire posts