Vijgenconfituur

Vijgen... Ik eet ze heel graag, maar ben jammer genoeg de enige thuis.

Ik leerde vijgen kennen en eten toe mama zelf thuis een receptje namaakte dat ze, tijdens één van hun vakanties in het mooie Saint-Remy de Provence gegeten hadden! Ik denk dat het meer dan 10 jaar geleden is! "Mama, verbeter me als ik me vergis!"
Vijgen in de oven, gevuld met geitenkaas, omwikkeld met een sneetje spek, geserveerd met een lekker slaatje met wat honingdressing en een handvol noten

2 weken geleden stond ik in de winkel en ze lachten naar me... Dus nam ik ze mee!
En als ik nu eens eerst confituur ervan maakte, zodat de rest van mijn huisgenoten de smaak zou appreciëren, om misschien later toch die gevulde vijgen te kunnen maken...

En zo gebeurde het!
Vijgengelei!
Geproefd en goedgekeurd!
Zelfs door de chef van de kookles!

Ingrediënten

  • 500 g vijgen (liefst rijpe vijgen)
  • 500 g geleisuiker
  • 1 geut rode porto
  • 1 geut citroensap

Recept:

  • Snijd de vijgen in 4 en stoof ze aan in de rode porto.
  • Als ze gaar zijn en als appelmoes in elkaar vallen, mix je alles fijn (zoals ik ook met gewone aardbeienconfituur doe)
  • Voeg de suiker toe en laat 4 minuten - al roerend met een houten lepel - koken.
  • Voeg een beetje citroensap bij.
  • Giet in potten!

Heerlijk op een boterham met echte boter! Of op geroosterd brood met wat geitenkaas!







Reacties

  1. Hoi, ik heb nog nooit vijgenconfituur gemaakt, dus sorry voor de waarschijnlijk domme vraag: gebruik je enkel het vruchtvlees van de vijg of gooi je hem er zoals op je foto's helemaal in?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. erin zoals op de foto, en zonder mixen heb je confituur met stukjes... moet je ze wel klein genoeg snijden. hele rijpe vijgen desintegreren en verdwijnen sowieso. Alleen de iets hardere stukjes blijven. En met gelei met voldoende pectine erin heb je aan 500gr op een kg wel genoeg om te zoeten en te dikken.

      Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts