Vanille-ijs

We waren nog niet wel terug van Grimaud en Philip vroeg al wanneer ik weer ijs zou maken... Nu, de eerlijkheid gebiedt mij wel te zeggen dat ik dit receptje van een chef gekregen heb. Mits een lichte aanpassing (denkend aan de calorieën) is mijn versie van vanille-ijs ook echt wel lekker... Vandaar ook dat ik dit met jullie wil delen ;-)

Als je dus even de tijd hebt, zoals ik deze voormiddag, en je hebt een ijsmachine, zou ik zeggen: "Probeer het eens, je zult er zeker nog van willen!" Het is echt gemakkelijk te maken!

Ingrediënten:

  • 1/3 liter volle room
  • 2/3 liter volle melk (originele recept is 1/2 room - 1/2 melk)
  • 180 gr suiker S2 (dat is een ultrafijne korrel e dus ideaal om ijs te draaien)
  • 8 eierdooiers
  • 2 vanillestokjes

Recept:

  • Doe de room en de melk in een kookpot.
  • Snijd de vanillestokjes open en schraap met de achterkant van je mes de vanille eruit.
  • Voeg zowel de vanille als de opengesneden stokjes bij het room-melkmengsel. Zet even opzij.
  • Doe de 8 eierdooiers in een kom.
  • Weeg 180 gr suiker af en doe deze pas bij de dooiers op het moment dat je gaat mixen. Als de suiker te lang met de dooiers in aanraking komt, zullen de eigelen "verbranden".
  • Mix eieren en suiker tot je een "lint" bekomt. Dit wil zeggen dat als je je klopper(s) uit het mengel haalt, de massa in een vloeiende beweging, als een lint, naar beneden valt. Zet even opzij.
  • Roer met een klopper door de room met de melk en de vanille en breng aan de kook.
  • Op het moment dat de massa begint te koken, giet je het op het eier-suikermengel. Roer goed om klonters te voorkomen.
  • Als dat gebeurt is, giet je deze hele massa terug in je kookpot en zet je deze op een gemiddeld vuur.
  • Roer met een houten lepel door het mengsel ZONDER te laten koken. Dit noemt men vaneren.
  • Je mengsel is volledig klaar als je na een tijdje je houten lepel er uit haalt, je met je vinger een horizontale lijn trekt op je lepel en geen mengsel naar beneden vloeit (m.a.w. je blijft je horizontale lijn duidelijk zien).
  • Zet je pot van het vuur en laat uren afkoelen!
  • Haal de vanillestokjes er uit en draai de koude massa in de ijsmachine.


Als ik ijs maak, doe ik dat steeds met anderhalve liter vloeistof. Zo heb ik 10 porties die ik apart kan invriezen. Natuurlijk is het het lekkerst als je er onmiddellijk van kunt smullen, maar ik zie mijzelf niet elke keer meneer mijn lieve echtgenoot zin heeft in een ijsje, alles bij elkaar te zoeken om hem een coupe op tafel te toveren ;-)

Ze staan al te lachen in mijn diepvriezer, de potjes die ik deze vooravond klaargemaakt heb! Ik denk dat er iemand blij zal zijn!

Reacties

  1. Jacques Debaere30 juli 2011 om 19:26

    En een streepje slagroom voor de liefhebbers natuurlijk...!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Paulien Tossens30 juli 2011 om 19:28

    ik kan niet wachten om hem te proeven want hij ziet er lekker uit

    BeantwoordenVerwijderen
  3. ik heb hem geproefd en hij is heeeerlijk mmjam

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts