Zonnevis

Een van mijn favoriete vissen is de zonnevis. Behalve dat hij lekker smaakt, is hij zeer kindvriendelijk (want geen graten), is het een droom om te bakken (valt niet uit elkaar zoals bijvoorbeeld een uiteraard overheerlijk stukje kabeljauw) en is nog redelijk betaalbaar (9,95 euro/kg).

Het gebeurt dus zeer regelmatig dat dat stukje witte vis op mijn vuur gebakken wordt, ook als we gasten hebben.
Onze lieve overburen kwamen eten en ik wist al lang dat ik volgende menu zou serveren:
  • Tomates-crevettes anders (met als inspiratie een recept van Sergio Herman)
  • Zonnevis met een brunoise van champignons en spekjes
  • Mascarpone met warme rode vruchten
 De andere receptjes zul je later ook terugvinden in mijn keukenhoekje... Maar eerst de zonnevis!

Ingrediënten:

Indien je 1 schotel serveert, zonder voorafje of dessert
  • 1 zonnevisfilet per persoon
  • 4 dikke champignons per persoon
  • 1 kleine handvol spekjes per persoon
  • Kerstomaatjes met takje
  • Aardappelen, prei, een eitje, wat boter, peper, zout en nootmuskaat voor de stoemp (volgens de eters die je hebt)
  • Boter om te bakken
  • Olijfolie
  • Peper, zout, en bruschettakruiden van Oil&Vinegar

Recept:

Ik vermeld steeds wat je op voorhand kunt doen, zodat je optimaal bij je gasten kan zitten als je dit serveert, want dat is ook wel belangrijk ;-)

De stoemp

Eeen stoemp maken, doe ik altijd op het oog, heb geen verhoudingen. Je bent dus vrij om te kiezen of je veel of minder groenten wil.

Deze maak ik uren op voorhand klaar, zet die in de koelkast en warm ze weer op op een laag vuurtje met wat extra boter om te voorkomen dat het aanbrandt. Uiteraard moet je dan regelmatig in je pot roeren. Maar ook dit is weer vrij te kiezen, juist op voorhand maken is uiteraard ook goed ;-)
  • Schil en kook de aardappelen, zodat ze gemakkelijk te stampen zijn.
  • Snij de prei in fijne ringen, spoel kort en stoof in wat boter.
  • Doe er eventueel een klein beetje room bij.
  • Stamp je aardappelen en meng er de gestoofde prei onder.
  • Voeg een eitje toe.
  • Kruid naar smaak met peper, zout een nootmuskaat.
  • Voeg wat boter toe en werk je stoemp naar eigen smaak af.
De kerstomaten in de oven

Dit doe ik op het moment zelf, want als je ze terug opwarmt heb je de kans dat ze te zacht worden en als puree uiteen vallen.
  • Plaats de kerstomaten, die aan het takje vasthangen, in een ovenschotel en overgiet met olijfolie, peper en zout en een beetje bruschettakruiden.
  • Plaats een 20-tal minuutjes in een oven van 180°C. 
Waarom de tomaatjes aan de takjes laten? Het oog mooi op het bord!

De zonnevis
  • Uren op voorhand kun je de champignons in brunoise snijden, afdekken in de koelkast zetten.
  • Als de kerstomaten in de oven staan, bak je je champignons in wat boter en voeg je de spekblokjes toe.
  • Kruid met de bruschettakruiden en een beetje peper. Dit geeft een zuiderse toets aan het gerecht... Je proeft het en ruikt het uiteraard ook. Zout is niet nodig, daar de spekjes een beetje een zoutsmaak afgeven.
  • Als dit klaar is, laat je het gewoon op een laag vuurtje staan, tot je de borden dresseert.

Voor je effectief de vis begint te bakken, zet dan een bord of schotel klaar met een stuk aluminiumfolie. Als je meerdere stukken vis moet bakken, plaats je ze in de folie om te voorkomen dat ze volledig afkoelen en droog worden.
Als alles gebakken is, plaats ik meestal mijn schotel met ingepakte vis nog een 3, 4-tal minuutjes in de oven om het geheel op te warmen, samen met de kerstomaatjes die er al in staan.
  • Bak de zonnevis dus in boter en zorg dat hij lichtjes verkleurt, precies of er een klein korstje aankomt.
  • Kruid met peper en zout.
  • Plaats nog kort in de oven om het geheel op te warmen.
  • Doe nog flink wat boter in je pan, waar je de vis in gebakken hebt.
  • Laat smelten en de aroma's opnemen. Je hebt een eenvoudig botersausje met veel smaak!

Alles is nu klaar om te dresseren... 
Eerst wat preistoemp, dan een stukje zonnevis bedekt met champignons en spekjes, op het geheel een paar kerstomaatjes afgewerkt met een lepel of 2 gesmolten boter.



Reacties

  1. Dag Catherine, 'k Volg al een tijdje "mijn keukenhoekje". Je doet me telkens weer goesting krijgen om ook weer wat te proberen en het water loopt me uit de mond (alleen al bij het lezen van uw culinaire gerechtjes). Volhouden hé ! Groetjes Lucia

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts