Caramelijs

Ik heb er nu al 5 kooklessen op zitten en het is ongelooflijk wat ik allemaal al heb bijgeleerd! De uren in de professionele keuken vliegen voorbij en ik probeer zo veel mogelijk in me op te nemen, te stelen met mijn ogen om thuis dan het een en ander te kunnen reproduceren of er mijn eigen versie van te maken... Zalig!

Ik ben ook blij dat de chef ons elke week een andere bereiding van ijs of sorbet leert maken! Een topper in mijn keukenhoekje is ongetwijfeld caramelijs. Bovendien is het bijzonder eenvoudig om te maken!

Ingrediënten:

  • 1/2 l volle melk
  • 1/2 l volle room
  • 50 g + 150 gr suiker
  • 8 eierdooiers


Recept:

  • Zoals voor vanille-ijs maak je ook hier een lint met de 8 eierdooiers en 50 g suiker. Waarom zo weinig? De andere suiker heb je nodig om een caramel te maken.
  • Je brengt de melk en de room aan de kook en giet deze massa over het eier-suikermengsel. Roer goed om klontervorming te voorkomen.
  • Laat de 150 g suiker, met een heel klein beetje water, tot een lichte bruine caramel smelten en giet heel voorzichtig en al roerend je andere beslag erover.
  • Zet op terug op zacht vuur en vaneer met een houten lepel (zachtjes roeren).
  • Als de massa niet meer van je lepel druipt is deze klaar.
  • Laat afkoelen en maak je ijs!
Wil je er een klein en simpel sausje bij, laat dan wat suiker in een hele kleine hoeveelheid water smelten tot een lichtbruine caramel. Blus met rum of cognac. Je zult merken dat het hier weer een stijve massa wordt. Voeg wat room toe en laat op een zacht vuurtje weer smelten. Als de suikermassa volledig gesmolten is in de room, mag je deze van het vuur nemen en laten afkoelen.

Reacties

  1. dat ijs is inderdaad superlekker, heb er al een keer van genoten !

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Lekker is een "understatement" !

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts