Smeus - aardappel/garnaal/ei
Smeus is iets dat ik heb leren kennen sinds ik aan de kust woon. vergis ik me als ik denk dat het typisch iets van de kust is omwille van het gebruik van de verse handgepelde garnalen?
Nu, de eerste maal dat ik het proefde was als hapje op een event van de basket in Oostende, gecaterd met producten van Delhaize (aangezien de vroegere CEO van Delhaize ook de voorzitter is van BC Telenet Oostende).
Het gerechtje is sindsdien een eigen leven beginnen leiden in mijn keuken en heeft verschilldende invloeden van verschillende locaties meegekregen. Zo aten we het ook eens in de Ostend Queen in Oostende en in de Nata in Kortrijk.
In feite is het een zeer eenvoudige maaltijd met weinig producten... Thuis wordt er een feestje gebouwd als ik het klaarmaak ;-) Fijn dat ook de kinderen die pure smaken appreciëren!
Ingediënten:
Recept:
Aan tafel prikt ieder zijn eitje kapot. het eigeel loopt dat over de garnaaltjes en de puree heen!
Nu, de eerste maal dat ik het proefde was als hapje op een event van de basket in Oostende, gecaterd met producten van Delhaize (aangezien de vroegere CEO van Delhaize ook de voorzitter is van BC Telenet Oostende).
Het gerechtje is sindsdien een eigen leven beginnen leiden in mijn keuken en heeft verschilldende invloeden van verschillende locaties meegekregen. Zo aten we het ook eens in de Ostend Queen in Oostende en in de Nata in Kortrijk.
In feite is het een zeer eenvoudige maaltijd met weinig producten... Thuis wordt er een feestje gebouwd als ik het klaarmaak ;-) Fijn dat ook de kinderen die pure smaken appreciëren!
Ingediënten:
- Aardappelen
- 1 ei per persoon
- 1 handvol gepelde garnalen per persoon
- Een paar sjalotten
- Boter
- Peper en zout
- Een geut azijn
- Riesling-wijn (optioneel)
Recept:
- Haal je garnaaltjes uit de koelkast (ze hebben een betere smaak als ze niet heel koud zijn).
- Maak een aardappelpuree en houd warm.
- Zet je borden in een warme oven.
- Versnipper de sjalotjes en bak glazig in wat boter. Wil je een botersausje, voeg dan nog wat boter bij tot de gewenste hoeveelheid saus. Wil je een Rieslingsausje, blus dan met Riesling-wijn en laat uitkoken tot de gewenste hoeveelheid. Hier mag je ook boter toevoegen tot de gewenste hoeveelheid.
- Zet ondertussen het water op met een geut azijn om je eitjes te pocheren.
- Doe elk ei in een apart kommetje of beker.
- Zorg ondertussen dat je puree en saus warm en klaar zijn, zet je garnaaltjes klaar.
- Als het water kookt, verminder je het vuur een beetje, zodat de grote luchtbellen verminderen en minder "broebelen".
- Giet voorzichtig 1 voor 1 de eitjes in het water. Zorg ervoor dat ze een mooi geheel vormen en niet aan elkaar kleven. Nu moet het snel gaan... De ervaring leerde me dat je de eitjes amper 2 minuutjes moet laten pocheren om nog een lopen gele massa te hebben.
- Neem je borden uit de oven, doe in elk bord wat puree en strooi er de garnaaltjes over.
- Haal je eitjes uit het water met een schuimspaan, dep het overtollige water weg en leg op de garnaaltjes.
- Overgiet met je sausje.
- Nog een draai van de peper- en zoutmolen en smullen maar!
Aan tafel prikt ieder zijn eitje kapot. het eigeel loopt dat over de garnaaltjes en de puree heen!
Lekkerrrrrr..... Ik heb het ook al eens gemaakt, maar dan weer net iets anders ;) Hoe dan ook blijft dit een simpel maar overheerlijk gerechtje. NB: met zure room en bieslook is dit ook óverheerlijk :)
BeantwoordenVerwijderengroetjes
Nathalie
Hoi Nathalie!
VerwijderenMerci voor de tip!
Groetjes
C