Macaronssssss

Zoals ik al eerder vertelde, zijn macarons een "zwakte" bij ons. Maar als je ze bij een goede bakker gaat halen, betaal je er al snel 1.10 euro voor (niet weinig als je weet dat de lieve hubby er wel 5 in één keer kan opeten...) Idd, tel maar uit als het hele gezin er gemiddeld 1 à 2 eet, vooral omdat Jacques en Fien er eigenlijk ook verzot op zijn, om nog maar te zwijgen van de opa's en Mamoe ;-)

Dus zat er eigenlijk niets anders op - je kunt het al raden - om dat zelf te proberen. En daar ik in de kookles (ook zoals eerder vermeld) meringue à l'italienne heb leren maken, moest de stap naar deze zoete lekkernij toch iets minder groot zijn...

En weet je wat... Ik ben fier op mijn macarons! Ze mogen er echt wel zijn!

Ingrediënten:

  • 2 x 80 g eiwit (in aparte potjes)
  • 200 g fijne suiker
  • 75 ml water
  • 200 g amandelpoeder
  • 200 g bloemsuiker
  • rode kleurstof (eventueel, als je roze macarons wil maken - te verkrijgen bij AVEVE)
  • Een kant en klaar pakje crème au beurre van bij AVEVE  (ik beken, maar het is zo eenvoudig om te maken en superlekker)

Mix voor crème au beurre






Recept:

  • Zeef de bloemsuiker en de amandelpoeder en vermeng. Zet even opzij.
  • Klop 80 g eiwit op. Vermeng er beetje bij beetje met een spatel (niet meer met de klopper) de amandel-suikerpoedermix door. Dit kan wel 5 minuten duren en blijf dus roeren tot een egale massa.
  • Indien je roze macarons wil, voeg hier dan een paar druppeltjes kleurstof toe. Let wel, de massa wordt nog lichter als je later de meringue à l'italienne zult toevoegen.
  • Zet deze massa even opzij.
  • Maak een meringue à l'italienne zoals beschreven in het vorige recept (klik hier).
  • Spatel voorzichtig de meringue door de amandelpasta en verwerk tot een egaal mengsel.
  • Doe het geheel in een spuitzak en spuit stipjes of rondjes op een ovenplaat bedekt met bakpapier. De cirkeltjes zullen een beetje uitlopen, maar zullen zeker niet dubbel toenemen in oppervlakte. 
  • Laat alles een halfuurtje rusten zodat alles kan drogen op kamertemperatuur. Er vormt zich dus een klein korstje. In vaktermen noemt met dat "crouteren".
  • Verwarm je oven op 145°C en bak de macarons een 10-tal minuutjes af.
  • Haal het vel bakpapier met koekjes van de plaat en leg op een koud oppervlak. De macarons zullen gemakkelijk loskomen.
  • Maak de crème au beurre zoals het recept het aangeeft op de verpakking.
  • Als de macarons zijn afgekoeld, spuit je de crème op 1 helft van de macarons en leg je de andere helft er boven op.


Mijn ervaring leerde me:
Je hebt genoeg om minstens 60 macarons te maken (afhankelijk van de grootte). Je hebt dus veel bakplaten nodig!
De 1ste keer dat je dit probeert, moet je zien als een voorproefje van de echte 1ste keer. D.w.z. maak verschillende groottes van macarons, speel met de temperatuur van je oven (ik was gestart op 160°C, dan 150°C) om te voorkomen dat ze in een kegel bakken en bovenaan scheuren. Bij de 1ste bakplaat stond de oven dus te heet en bakten de koekjes in kegelvorm, terwijl een macaron egaal moet zwellen en plat blijven.
Het is heel belangrijk dat je je oven goed kent, want het is een heel delicaat koekje om te maken.

Tip: is het je bij de 1ste maal bijna gelukt, wacht niet te lang om er snel opnieuw te maken en het onder de knie te krijgen, want het is zo 'n lekkernij!
Dit zijn witte macarons met crème au beurre-vulling.

Reacties

Populaire posts