Meringue à l'italienne

Tijdens het 2de semester van mijn kooklessen op maandagavond, ligt deze keer de nadruk op nagerechten! Idd, de kilo's ;-) En 1 van de basistechnieken die we tot nu toe leerden, is meringue à l'italienne maken. Dit kun je dan verder gebruiken om macarons te maken, de chocolademousses naar een hoger niveau tillen...
Maar ik had het zelf nog nooit geprobeerd en daar we thuis en ook bij mijn ouders verlekkerd zijn op macarons, heb ik de spreekwoordelijke koe bij de hoorns gevat en mijzelf "gesmeten" in de wondere wereld van meringue en macaron!

In feite is het heel eenvoudig om te maken en bovendien kun je er een groot aantal van maken die dan een tijdje in zo'n mooie ouderwetse metalen doos bewaren!
Ik heb het grote gemak een Kenwood te bezitten, hoewel ik er van overtuigd ben dat het met een gewone mixer/klopper ook moet lukken!

Het enige aandachtspunt is de temperatuur van de suiker. Indien je nog geen kookthermometer bezit, is dit het moment om er eentje aan te schaffen. Ben je niet van plan om deze veel te gebruiken, of vind je het een overbodig ding, kan ik je straks nog een tip meegeven ivm de suiker, maar ik beloof niet dat het zal lukken, want de tempratuur is echt wel belangrijk!

Met dit recept, maak je ongeveer een 50-tal meringues (afhankelijk van de grootte natuurlijk)

Ingrediënten:

  • 80 g eiwit
  • 200 g suiker
  • 75 g water


Recept:

  • Verwarm je oven voor op 100°C.
  • Klop je eiwit op grote snelheid volledig op.
  • Doe de suiker en het water in een steelpannetje en laat opwarmen tot 121°C.
  • Neem deze van het vuur en laat je klopper op minimale snelheid draaien in je eiwit.
  • Giet met een dunne straal de hete suikeroplossing bij het eiwit.
  • Als alle suiker is toegevoegd, laat je de klopper weer op volle toeren draaien en dit tot de gehele massa is afgekoeld ( bij mij duurt dat nog een 10-tal minuten in de Kenwood).
  • Het resultaat is meringue à l'italienne, eigenlijk een zeer plakkerige smurrie!
  • Doe alles in een spuitzak en spuit op een siliconenmatje (op je bakplaat) in de gewenste grootte. 
  • De "sprotjes" zullen niet zwellen, je mag ze dus redelijk kort bij elkaar spuiten.
  • Bak een uur in je voorverwarmde oven.


Om te bewaren, leg je ze best in een afgesloten doos.

Tip:
Als je geen thermometer hebt om de gewenste temperatuur van je suiker af te lezen kun je het volgende doen: laat een druppel van je suikeroplossing op een koud ondervlak vallen. Als de druppel zijn ronde vorm behoudt en niet uitloopt, maar mooi op dezelfde plaats blijft liggen, is dit normaal gezien het juiste moment om de suiker van het vuur te halen.



Reacties

  1. Super goed gelukt! Om eerlijk te zijn 't is de eerste keer dat het direct lukt!😊
    Hartelijk dank!

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts