14/07 Konijn op wijze van opa Jacques

Vorige donderdag vroeg ik van uit het zuiden van Frankrijk aan mijn schoonvader of hij het zag zitten om iets klaar te maken zodat we de zaterdagavond bij onze thuiskomst daar konden gaan eten. En uiteraard was dat geen probleem ;-) Ik vroeg hem dan ook om zijn lekkere versie van konijn met Rodenbach en appel klaar te maken, wat "gebruneerde" (gebakken) patatjes en om het helemaal niet moeilijk te maken appelmoes zonder stukjes (de kleinkinderen mochten ook over iets beslissen ;-))

Toen ik eeuwen geleden mijn hubby en schoonfamilie leerde kennen, was deze manier van konijn klaarmaken een onderwerp van discussie. Beiden kanten waren ervan overtuigd dat de eigen versie de beste was... Tot er van elkaar geproefd werd ;-)

Konijn met Rodenbach en appel

Ingrediënten:
  • 1 konijn (versneden is uiteraard het gemakkelijkst om in de pot te steken)
  • 3 dikke appels
  • 2 dikke ajuinen
  • 2 flesjes Rodenbach
  • Boter
  • Peper en zout
  • Tijm en laurier
Recept:
  • Schil de appels en ajuinen en snijd ze in stukjes van ongeveer een centimeter. Zet opzij.
  • Neem een grote kookpot (hier bedoel ik met grote diameter braadoppervlak) en laat de boter smelten.
  • Braad je stukken vlees aan zodat ze mooi bruin kleuren. Dit gaat, denk ik, niet in 1x. Dus neem je vlees er uit, leg er nieuwe stukken in, tot al de stukken gekleurd zijn. Voeg de nodige boter toe om niet te laten aanbranden.
  • Als alle stukken gekleurd zijn, leg je ze allemaal in de pot en voeg je de stukjes appel en ajuin toe, alsook tijm en laurier.
  • Kruid goed met peper en zout.
  • Overgiet alles met het bier.
  • Laat op een zacht vuurtje lang pruttelen onder deksel.
  • Meng af en toe alles door elkaar, maar voorzichtig om het vlees niet volledig kapot te maken en niet van het been valt.


De appels en ajuinen die garen zullen voor de minimale dikte van de saus zorgen. Je kan eventueel de saus steeds aandikken indien nodig met wat maizena.




Geserveerd op een ouderwets bord met gebruneerde patatjes en appelmoes ;-)











Mijn versie van konijn klaarmaken zal deze zomer ook de revue passeren... beloofd!

Reacties

Populaire posts