Ratatouille

Ratatouille is zon en zomer en zuiden in je keuken en in je bord!

Tot voor kort maakte ik het eigenlijk niet, omdat de lieve hubby er absoluut geen fan van is. Zo zei hij altijd...
Maar de courgettes in onzen hof blijven groeien en elke dag courgettesoep is een beetje veel, en elke week gevulde courgettes ook, en elke week courgettecrumble is ook te veel van het goede!

Dus ratatouille, "toch maar", dacht ik!
En met wat tips van mama en een glimp in mijn kruidenkast, moest de lieve hubby eigenlijk toch wel bekennen fan te zijn, grote fan!

Dus ratatouille, niet elke week, maar toch bijna!
Want ratatouille kun je in zo veel gerechten gebruiken: met een eenvoudige pasta bolognèse, met wat Griekse rijst en een kippenbil, met wat risottorijst in een vegetarische schotel, met gewone rijst en chipolata-worstjes...

En ze staat te pruttelen in onze rode Le Creuset-pot om straks met die gewone pasta te eten!

Ingrediënten:

  • Een kleine courgette
  • 500 g champignons de Paris
  • 1 rode paprika
  • 2 dikke ajuinen
  • 2 sjaloten
  • 1 teentje knoflook
  • 2 tomaten (ik gebruikte ook kerstomaatjes)
  • 3 wortels
  • Olijfolie
  • 1 potje tomatenpuree
  • 1 goede geut witte wijn
  • 200 ml water
  • 1 koffielepel ras-el-hanout (Marokkaans kruid)
  • 1 soeplepel bruine suiker

Recept:

  • Snijd alle groentjes, niet in al te grote stukken, behalve de champignons (die mogen wat groter zijn)
  • Stoof versnipperde ajuinen, sjalotten en look aan in olijfolie
  • Voeg de kleine stukjes wortel en paprika toe, daarna de courgetteblokjes en de champignons en als laatste de tomaten.
  • Laat kort aanstoven en voeg de tomatenpuree toe.
  • Wees niet bang deze lichtjes te laten aanbakken op de bodem van je pot. Bij het blussen zal dit loskomen en heel veel smaak afgeven (Tip van de chef in de kookles)
  • Blus met witte wijn en laat verdampen.
  • Voeg water toe.
  • Kruid met ras-el-hanout en voeg suiker toe.
  • Laat zachtjes pruttelen op een klein vuurtje.




Reacties

Populaire posts